Produktion og salg af karité-smør (beurre de karité/shea butter)

Pris: 78.750 kr.

Indsamlet den 27. februar 2018: 1.500 kr.

Kvinderne i Ouissiga har igennem lang tid været vant til at indsamle frugter fra karitétræet og fremstille karitésmør, som de bruger i madlavningen på samme måde, som vi bruger smør eller olie. Det er også karitésmør, de bruger, når spædbørn skal  masseres, og når huden skal lindres.

I stedet for at fortsætte med at fremstille karitésmør til privat brug ønsker kvinderne nu at få hjælp fra maskiner til at producere karitésmør i større mængder med salg for øje.

Karitétræet (Butyrospermum Parkii) kaldes også afrikansk smørtræ. 

Karitétræet vokser i Vestafrika og i rigt mål i Ouissiga. Det er kvinderne, der står for høsten af frugterne. Herefter skal frugterne igennem en lang forarbejdningsproces, inden de bliver til det bløde karitésmør. Processen er både fysisk hård og langsommelig, og derfor er karitésmør ved at blive en luksusvare.

I prisen er indberegnet samtlige maskiner og andet materiale og desuden undervisning i brugen af det. Alle kvinder i Ouissiga, der har lyst, kan deltage i undervisningen. Herefter kan de bruge maskinerne til at fremstille deres eget karitésmør, eller de kan slutte sig sammen i kooperativ og producere og sælge til grossister.

Når vi kommer længere frem i projektet, vil kvinderne sende billeder af de enkelte etaper i fremstillingen.

Den første arbejdsplads, vi har kunnet oprette i Ouissiga, produktion af sæbe, giver en fast indtægt til kvinderne i de perioder, hvor der ikke er arbejde i marken. Endnu en arbejdsplads vil styrke den enkelte kvindes indtægt og være en stor hjælp for hele landsbyen.

 

Her en skål med karitéfrugter, som kvinderne i Ouissiga forærede mig sidste år som tegn på deres glæde over hjælpen