Ud over at formidle hjælp til børns skolegang og til kvinders arbejde støtter BaoBab Fonden små landsbyer. Idéen er, at vi koncentrerer os om én landsby ad gangen – når Ouissiga er på fode, fortsætter vi med en anden landsby. På et tidspunkt vil vi også tilbyde befolkningen at blive testet for aids, dog først når vi er i stand til at formidle behandling samtidig.

Ouissiga har knap 3.000 indbyggere og ligger ca. 80 km fra Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou. Her blev min samarbejdspartner Léocadie Ouadébas far født for godt 80 år siden. Familien Ouadéba holder en god kontakt til landsbyen og hjælper i svære situationer.

Jeg besøgte landsbyen første gang sammen med Léocadie i juli 2005. Kvinderne sad under et stort træ for at tale om, hvad de skulle sige til os. Vi ville vide, hvordan vi kunne hjælpe.

Sidenhen er flere af deres ønsker blevet opfyldt:

  • kvinderne, der alle er analfabeter, har fået hjælp til at udarbejde vedtægter til en forening.
  • Ouissiga har fået en kornkværn. Det sparer kvinderne for at gå de 7 km til nærmeste kornkværn. Landsbyens indbyggere har selv bygget det hus, hvor kornkværnen står. På den måde yder de deres del til projektet. Her er der trængsel uden for døren og ligeså indenfor . Hver kvinde betaler et lille beløb for brug af kværnen, så derfor er den en lille forretning i sig selv. Indtægterne bruges også til at betale reparationer, når kornkværnen har brug for det.
  • 66 af skolens 281 elever er blevet sponsorbørn. For hvert sponsorat afsættes et lille beløb til fødevarer, og det har sat gang i skolens kantine, der drives af landsbyens kvinder. I januar 2009 så jeg for første gang kantinen fungere, her en skolepige, der stolt viser sin "madpakke" frem 
  • Landsbyen har fået en ny skolebygning. I marts 2007 kom de første penge til projektet ind på Baobab Fondens konto, og efter ca. halvandet år havde gavmilde bidragsydere sørget for, at de 230.000 kr., som byggeriet kostede, var indsamlet. Byggeriet kunne begynde, og i november 2008 stod skolen færdig. Her viser bygherren Roland Ouadéba stolt resultatet frem. Med den nye skolebygnings 3 klasserum har skolen nu i alt 6 klasserum, og ikke mindst lærerne sætter pris på ændringen. Før skulle de undervise to klassetrin i samme lokale – nu har skolen fået tildelt en lærer per klasse. Til byggeprojektet hører en bygning med 6 toiletter, en yderst fornuftig ting i et land som Burkina Faso, hvor dårlig eller manglende hygiejne er skyld i mange dødsfald. Endnu et ønske er blevet opfyldt takket være sponsoraterne: indhegning af et stykke jord til dyrkning af grøntsager til skolens kantine. Det er skolebørnene, der er ansvarlige for pasningen af afgrøderne.
  • Næste projekt bestod i mikrolån til landsbyens kvinder. Det var et stort ønske helt tilbage i 2005, og nu er det blevet en realitet takket være JYDSKE VESTKYSTEN, der har finansieret projektet. Det er også her, man kan følge de mange kvinder, der med mikrolånet får en anden og bedre hverdag. I alt 61 kvinder har indtil nu optaget lån - her er det Fati Kouka Guelbeogo, 31 år, 4 børn, hun sælger hirse og desuden bønner og jordnødder.
  • I januar 2010 var det så mændenes tur til at modtage mikrolån. Tidligere havde mændene arbejdet i nabolandet, Elfenbenskysten, og sendt penge hjem til deres landsby. Da der udbrød krig i 2002, vendte de tilbage med tomme hænder. Fra at være landsbyens støtter blev de ny til en økonomisk byrde. Det var derfor med stor glæde, de kastede sig ud i de forskellige projekter. Her taler Christine Ouadéba og jeg med Nessida Singouinda, 28 år, 2 børn, der har opkøbt hirse, bønner og sesam, der videresælges på markedet.
  • De følgende projekter ses under Landsbystøtte
  • I øjeblikket samler vi ind til flere projekter- se under Projekter   

 

Det er gået pænt fremad i landsbyen siden vores første besøg i 2005 – og vi fortsætter!

 

 

Trængsel foran kornkværnen
Kvinderne i huset ved kornkværnen
Skolepige med madpakke
Skolen er færdig
Køkkenhaven passes af eleverne
Fati sælger korn på markedet
Nessida fortæller om sit mikrolån