BURKINA FASO 2018

I 2018 har Léocadie kunnet tage til Burkina Faso to gange. Som sædvanlig for at kigge til Baobab Fondens mange projekter i landsbyen Ouissiga, men i november måned var der også en helt anden grund: Léocadies lillesøster, Nathalie, skulle forsvare sin doktorafhandling. Det er første doktorafhandling blandt sponsorbørnene! 

Sidste år blev Nathalie færdig som læge og supplerede med en doktorafhandling. Nathalie har sendt en stor hilsen til Baobab Fonden, for det er takket være sponsorater, at hun har kunnet uddanne sig. En anden årsag til denne succes er Nathalies ihærdige og konstante arbejdsindsats, som hun deler med storesøsteren.

 

Væveri for 10 kvinder

Vi har gennem tiden kunnet oprette forskellige arbejdspladser efter forslag fra indbyggerne i landsbyen. Allerførst et sæberi, der sikrer kvinderne indtægt i de perioder, hvor der ikke er noget at lave i marken. Dernæst et væveri, der blev så stor en succes, at vi i øjeblikket samler ind til uddannelse for yderligere 10 kvinder. Den samlede pris er 38.355 kr., og vi har allerede 35.050 kr.!

Ud over sæberi og væveri er der kommet en masse små forretninger af forskellig art, der fungerer via mikrolån. Det er indbyggerne selv, der sørger for at betale tilbage, så systemet bliver ved med at fungere. Det begyndte for 10 år siden og har helt klart øget levestandarden i landsbyen. 

 

Sollamper

For at støtte skoleeleverne i Ouissiga har forældre og lærere tit nævnt behovet for lamper, da mørket lægger sig kl. 18. Løsningen har vist sig at være en lampe, der oplades via to små solelementer. Lampen produceres af et lokalt firma med 30 ansatte. De er i hård konkurrence med et kinesisk firma, der sælger billigere (og dårligere) sollamper. Vi støtter selvfølgelig den lokale økonomi.

Vi har allerede bestilt for 31.900 kr. sollamper, som Léocadie vil være med til at modtage i begyndelsen af januar 2019. Leveringen var planlagt til december, men måtte udskydes pga. travlhed, da den franske ambassade havde afgivet en stor bestilling for en landsbyskole. Der er travlhed i det lille firma.

Idéen med sollampen er, at lade eleverne låne en sollampe på deres første skoledag og aflevere den ved skoleårets afslutning.

Ingen undskyldning for ikke at ha' læst lektier!

 

Køkkenhave ved skolen

Cirka hvert 5. år er der sult i landsbyen, og jævnligt er der ganske enkelt for lidt mad på bordet. Det har fået lederen af grundskolen til at foreslå et projekt, der består i, at lærere og elever sammen dyrker grøntsager til brug ved det daglige måltid for skolens elever. Overskud af grøntsager bliver solgt på det lokale marked. 

Køkkenhaven vil blive inddraget i undervisningen, og hermed får eleverne en forsmag på livet uden for skolen. Hvis der kommer godt gang i køkkenhaven, kan den blive den næste virksomhed i landsbyen.

 

Alt i alt igen et positivt møde med landsbyens indbyggere, der sender varme hilsner til alle, der tænker på dem og støtter fremgangen i landsbyen.

Léocadie er stadig i Burkina Faso og rejser den 9. januar, hvis alt går vel. Der blev erklæret undtagelsestilstand i landet den 31. december 2018. Vi krydser fingre.

Til sidst en stor tak til alle, der bidrager til Baobab Fondens projekter og til de mange sponsorbørn og unge i uddannelse.

 

Mange hilsner fra

Lena

2. januar 2019

Der var ikke penge til skolegang for Nathalie, men med hjælp fra mange personer er hun nu læge med doktorgrad!
Her et foto fra den første uddannelse af vævere. De 6 kvinder har fået godt gang i salget af deres stoffer
Her et foto fra den første uddannelse af vævere. De 6 kvinder har fået godt gang i salget af deres stoffer
Meget snart vil børnene kunne læse lektier om aftenen. Skolelederen glæder sig til at se resultaterne!
Her taler Léocadie med indbyggerne om køkkenhaven. Alle ser frem til bedre forhold for børnene.