Efter mange attentater... kom det største siden 2015

Natten mellem den 4. og den 5. juni 2021 blev indbyggerne i landsbyen Solhan i Sahel-regionen angrebet af gerningsmænd, der endnu ikke (9. juni) er kendte af offentligheden.

I alt 160 personer - mænd, kvinder og børn - blev dræbt, og mange blev såret. Man kender endnu ikke antallet af døde blandt dem, der forsøgte at flygte, herunder folk, der i trillebør fragtede sårede væk fra landsbyen. Inden angrebet havde gerningsmændene udlagt miner i området rundt om landsbyen.

Gerningsmændene kunne gå fra hus til hus uden at blive forstyrret af ordensmagten, der tog tid om at komme befolkningen til undsættelse på grund af minerne.

Blandt de dræbte var desuden interne flygtninge, der var flygtet fra massakrer i andre områder.

Burkina Faso er naturligvis et land i chok. Ved valget af præsident Roch Marc Christian Kaboré i 2015 mistede djihadisterne deres allierede, tidligere diktator Blaise Compaoré, og svarede igen med en række attentater. Den nye præsident bøjede sig ikke, og attentaterne fortsatte.

Léocadie følger de triste begivenheder fra Frankrig og havde følgende kommentarer:

Solhan-angrebet er ikke en typisk fremgangsmåde for djihadisterne. Normalt dræber de 10-15 personer for at skabe angst og opmærksomhed. Herefter plejer de ret hurtigt at tage ansvar for attentatet.

Fremgangsmåden i Solhan med et voldsomt stort antal dræbte og ingen officiel udtalelse minder mig om et angreb for 3-4 år siden, hvor en etnisk gruppe bekæmpede en anden gruppe for derefter at overtage deres jord og ejendomme. Det var usædvanligt og en chokerende hændelse for landet, der har tradition for fredelig sameksistens mellem de mange forskellige befolkningsgrupper. 

I øjeblikket må vi afvente flere oplysninger om forløbet. Det er svært at se en løsning i horisonten.

 

2021 - stigning i attentater i Burkina Faso

På andet år sidder Léocadie klar til at rejse til Burkina Faso, men af sikkerhedsmæssige grunde må hun vente. Selv for en lokal som Léocadie kan det være usikkert at bevæge sig rundt i landet, selv i hovedstaden Ouagadougou har der været attentater.

Siden valget af præsident Roch Kaboré i 2015 har landet været udsat for angreb fra djihadister, i begyndelsen i den nordlige del af landet med grænser mod Mali og Niger og senere i den østlige skovklædte del, der er et oplagt ly for djihadisterne.

Siden 2015 er flere tusinde indbyggere blevet dræbt under attentater og mere end en million er interne flygtninge. Store områder, omkring en tredjedel af landet, er uden for statens kontrol.

April og maj  2021 har været specielt hårde måneder for befolkningen: den 27. april fandt man i den østlige del mellem byerne Fada og Pama ligene af to spanske journalister, en irsk repræsentant for den amerikanske ngo Chengeta Wildlife og en burkinsk ledsager. Flere attentater fulgte: den 3. maj i Kodyel (øst), den 16. maj i Palsègué (nord) og den 19. maj i Tin-Akoff (nord). Hvert attentat ledsages af et antal dræbte og sårede og et stort antal fordrevne.

Hvad angår landsbyen Ouissiga, der ligger 80 km nord for Ouagadougou, har befolkningen heldigvis ikke været udsat for attentater. Det går faktisk godt for landsbyen - de mange projekter har båret frugt (se under Landsbystøtte og Projekter). 

Mere nyt så snart Léocadie igen aflægger besøg i Ouissiga og i Ouagadougou for at hilse på sponsorbørn og unge i uddannelse. Hun glæder sig også til at mødes med de mange, der har nydt godt af projekterne i Ouissiga.

 

22. november 2020 - præsidentvalg og valg til landets lovgivende forsamling

For 5 år siden blev Roch Marc Christian Kaboré valgt som præsident efter den et-årige overgangsregering under ledelse af Michel Kafando. Overgangsregeringen satte punktum for 27 års enerådigt styre ved Blaise Compaoré.

Den 22. november blev Kaboré genvalgt som præsident allerede efter første runde med et overbevisende resultat på 57,87%. Valget foregår over to runder, hvis ingen af kandidaterne opnår 50%.

Der har været kritik af valget allerede inden afholdelsen, da den sikkerhedsmæssige situation forhindrer mange i at stemme. På grund af konstante angreb fra djihadister regner man med, at ca. 1/5 af landet er uden for regeringens kontrol, hvilket svarer til ca. 350.000 personer, der forhindres i at stemme.

For at stemme skal man dyppe sin finger i blæk som underskrift. Det har fået djihadisterne til at erklære: 'Den, der dypper sin finger i blæk, kan sige farvel til sin finger'. Trods denne advarsel var der lange køer ved stemmestederne.

Léocadie skriver om valget: Jeg var sikker på, at Kaboré ville vinde, men ved anden runde. Den økonomiske og sikkerhedsmæssige situation er tydeligt forværret. Dagligdagen er hård for den enkelte indbygger. Korruptionen er tiltaget. Dertil kommer at de famlier, der lever af støtte fra familiemedlemmer i udlandet, ikke længere modtager hjælp, da giverne selv er hårdt presset på grund af coronavirus. 

Et lille plaster på såret er, at coronavirus ikke har bredt sig så meget som frygtet.

Léocadie afventer udviklingen inden næste rejse til Burkina Faso.

 

1. juni 2020 Léocadie om attentaterne 29. og 30. maj 2020

Léocadie skriver: Attentaterne har kostet mindst 50 menneskeliv, sikkert mange flere. Siden coronavirus dukkede op, har man ikke talt om attentaterne, men de har været der hele tiden uden ophør. I de sidste par måneder har de ikke kostet så mange liv som i denne weekend. Vi føler os fuldstændig handlingslammede.  Vi tænker på dem, der lever i de områder - de bliver massakreret og kan ikke gøre noget. Det er trist at se. Befolkningen er ude af stand til at handle.

 

Flere attentater - 29. og 30. maj 2020

I denne weekend har attentater kostet flere liv end det samlede antal døde af coronavirus, ifølge officielle tal for coronavirus af 27. maj 2020 er 53 døde og 847 smittede ( læs mere på lefaso.net )

Den 29. maj blev et køretøj med handelsfolk på vej til Sollé i Loroum-provinsen i den nordlige del af landet angrebet af bevæbnede grupper af terrorister. Det foreløbige tab er opgjort til 15 personer, desuden sårede og forsvundne personer.

Den 30. maj blev landet udsat for to attentater: det første på kvægmarkedet Kompiembiga i den østlige del af landet med 25 døde og flere sårede til følge og det andet ved krydset Foubé-Barsalgho i Sanmatenga-provinsen. Angrebet havde som mål et humanitært køretøj, der var på vej tilbage fra Foubé efter at have bragt humanitær fødevarehjælp til befolkningen. Tabet er opgjort til 10 personer, heraf 5 gendarmer, der bevogtede køretøjet, desuden ca. 20 sårede. 

 

Godt nyt fra Léocadie - 7. april 2020

Léocadie fik en plads i Air France flyet, der i går lettede fra Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou. I dag er hun velankommet til Toulouse, dog er hendes tanker hos familien i Burkina Faso.

Personligt er jeg glad for, at hun er kommet til Frankrig!

 

Léocadie om coronavirus - 27. marts 2020

Léocadie har både burkinsk og fransk statsborgerskab, så hun kan blive hjemsendt til Frankrig, hvis / når den franske stat beslutter at sørge for hjemsendelse af franskmænd. Hun skriver fra Burkina Faso:

Jeg har taget kontakt til ambassaden på grund af den forværrede situation. Jeg har ingen chance for at blive behandlet her, hvis jeg skulle være så uheldig at blive syg. 

Ouagadougou, Bobo, Dégoudou, Houndé og Boromo blev i går erklæret for virus-områder og sat i karantæne. Der er ingen taxaer, motorcykel-taxaer eller busser.

Vi følger situationen med stor bekymring.

 

Léocadie om coronavirus - 26. marts 2020

Nu er situationen blevet kritisk her. Der er 152 personer i behandling, 758 personer, der afventer test og plads til behandling og 10 døde. Stort set alle regioner er berørte. 

Det eneste apparat, der producerer testmateriale, har været i stykker de sidste 3 dage. Mange dødsfald figurerer ikke i tallet for døde pga. manglen på testmateriale. 

Alle markeder, barer, restauranter, små udskænkningssteder og biografer er lukkede, og al offentlig transport ude af funktion. 

Jeg krydser fingre for ikke at blive syg. Hvis mit fly til Frankrig den 20. april bliver aflyst, vil jeg tage imod den franske ambassades tilbud om hjemsendelse.

 

Attentater og coronavirus - marts 2020

2019 blev et hårdt år for Burkina Faso på grund af de konstante attentater, der har kostet mange ofre. Det fortsatte ind i 2020, hvor situationen blev forværret den 9. marts, da de første tilfælde af coronavirus blev konstateret. I øjeblikket, 18. marts 2020, er der ca. 50 smittede fordelt mellem hovedstaden Ouagadougou og et mineområde, Houndé. En person er død, en 62-årig kvindelig deputeret, der i forvejen havde et skrøbeligt helbred. Da hun var politiker, blev der stor opmærksomhed om sygdommen. 

Léocadie opholder sig i Burkina Faso lige nu. På grund af sikkerhedssituationen - og coronavirus - forsøger hun så vidt muligt at blive hjemme. Dog tager hun ud til landsbyen Ouissiga, hvor alt heldigvis er roligt.

Léocadie holder os orienteret om coronavirus.

 

Léocadie skrev følgende til mig, da hun hørte om den sidste udvikling:

Jeg er virkelig bange for, at vi kommer til at se et scenarie som i Rwanda i 1994, dog i mindre målestok. Det, der er ved at forsvinde, er hele den sociale sammenhængskraft og de forskellige etniske og religiøse gruppers sameksistens. I stedet ser man spændinger med jihadisme som baggrund. Alt det skyldes, at staten har spillet fallit på samtlige områder. Stort set alle landsbyer med positiv udvikling kan takke ONG'er for det. Staten har intet gjort siden uafhængigheden i 1960. Befolkningen føler sig forladt og taget som gidsel. Nogle af dem lader sig indrullere enten af uvidenhed eller fordi de fristes af udsigten til hurtig vinding. Det er trist.

I sidste uge blev grænsen til Elfenbenskysten angrebet. Kort forinden blev to undervisere dræbt. Hertil kommer de ugentlige massakrer på markedspladser, i landsbyer og i busser, der bliver sprængt i luften... noget, som myndighederne ofte forsøger at skjule. Det er bare for meget.

Jeg er alvorligt bekymret for mit land.

 

Attentater 31. marts - 2. april 2019

Den 4. april bekræftede myndighederne i Burkina Faso tabet af 62 personer som følge af dels et terrorangreb dels et internt opgør mellem forskellige grupper.

En religiøs leder og dennes søn og nevø blev dræbt af maskerede mænd i landsbyen Hamkan 7 km fra Arbinda i det nordøstlige Burkina Faso, og det udløste en hævnakt. I alt 30 personer mistede livet. 

Endnu et angreb fra terrorister medførte et tab på 32 personer.

På grund af de usikre forhold er 1.135 skoler blevet lukket.

 

Burkina Faso under angreb

Mandag den 4. februar 2019 mødtes jeg med Léocadie for at høre nyt fra landsbyen Ouissiga og fra vores mange sponsorbørn, som hun havde hilst på under sit ophold i Burkina Faso. Mens vi talte, tikkede en sms ind på Léocadies telefon fra søsteren i hovedstaden Ouagadougou: endnu et attentat var blevet begået, denne gang med 14 civile ofre.

Vi har haft fire angreb på ti dage med ca. 30 dræbte, var Léocadies kommentar.

Attentattet med de 14 dræbte foregik i Kain i grænseområdet i nord mod Mali natten mellem den 3. og den 4. februar. Det er dagen inden afholdelsen af G5 Sahel-mødet. Deltagerlandene (Mali, Mauritanien, Niger, Tchad og Burkina Faso) har sammensat en militærstyrke med det formål at dæmme op for regionens mange angreb fra djihadister. Angrebene tilskrives to grupper: Ansaroul Islam og GSIM (Groupe de soutien à l'islam et aux musulmans/støttegruppe for islam og muslimer).

Præsident Roch Marc Christian Kaboré afskedigede i januar chefen for hæren og udskiftede ministrene for forsvar og for sikkerhed. Baggrunden er de mange massakrer på civile.

Sidst i februar er Burkina Faso vært for FESPACO/festival panafricain du cinéma et de la télévision de Ouagadougou/panafrikansk festival for film og TV i Ouagadougou. Det er én af kontinentets største festivaler for filmkunst, der i 2019 fylder 50 år. 

 

Nyt fra Léocadie

Léocadie opholder sig i Burkina Faso lige nu (7. januar 2019) og skriver til os ang. urolighederne i landet:

Undtagelsestilstanden blev dekreteret som følge af adskillige massakrer på befolkningen og på ordensmagten. Landet er omringet af djihadister (øst-vest-nord-syd). Desuden er en fransk kvinde blevet bortført. Flere end 600 skoler er lukket. Kort sagt, det går skidt.

Befolkningen har fået ordre til ikke at tage ind til centrum den 31. og den 1. og til at blive i deres respektive kvarterer på grund af truslen om attentat. Midnatsmessen blev afholdt under stor bevågenhed, og hele byen er fyldt med sikkerhedsstyrker. 

Vi tilpasser os situationen, der er alarmerende.

Det var ordene fra Léocadie, der altid er afmålt i sine udtalelser. 

 

Burkina Faso i undtagelsestilstand

Regeringen har den 31. december 2018 dekreteret undtagelsestilstand i 7 af landets 13 regioner. Det sker ifølge dekretet for at 'kæmpe effektivt mod terrorisme i Burkina Faso'. 

Beslutningen er taget i kølvandet på et bagholdsangreb i den nordvestlige del af hovedstaden Ouagadougou, hvor 10 gendarmer mistede livet.

Siden 2015 har angreb fra forskellige djihadist-grupper forårsaget i alt 270 dræbte. I begyndelsen foregik angrebene i den nordlige del af landet, der grænser op til Mali, men de har nu bredt sig til andre områder som f.eks. de østlige, skovklædte områder mod Bénin og Togo. 

Det har gjort det endnu sværere for ordensmagten at tage kampen op, for djihadisterne kan gemme sig i skovene mod øst. Tidligere kunne droner hjælpe i eftersøgningen i den nordlige del, hvor der er ørken. Det har desuden vist sig, at der blandt djihadisterne er en stor del fra Burkina Faso med et godt kendskab til lokale forhold.

Hovedstaden Ouagadougou har 3 gange været mål for attentater med et tab på i alt 60 personer.

Lige nu (2. januar 2019) opholder Léocadie sig i Ouagadougou. Hun har endnu ikke svaret på min mail, men det plejer hun at gøre, så snart netforbindelsen tillader det.

 

Attentat i Ouagadougou 02. marts 2018 - fakta

Efter tvivl om antallet af døde er antallet nu fastsat (af fasonet i Burkina Faso og andre aviser) til 8 militærfolk og antallet af sårede til 80 personer. Desuden blev 8 angribere dræbt. 

Målet for attentatet var bygningen for forsvarskommandoen og den franske ambassade.

Bag attentatet står Nusrat al-Islam wal-Muslimin, en djihadist-bevægelse, der er aktiv i det nordlige Mali.

Attentatet er et svar på franske troppers angreb den 14. februar i det nordøstlige Mali, hvor ca. 20 djihadister døde.

I 2013 tog Frankrig initiativ til Barkhane-styrken efter djihadisters angreb på det nordlige Mali i 2012.

I alt 4.000 franske militærfolk arbejder sammen med soldater fra G5 Sahel (oprettet i 2014 bestående af 5 lande: Mauritanien, Mali, Burkina Faso, Niger og Tchad) med bl.a. det formål at bekæmpe regionens forskellige djihadist-bevægelser som f.eks. Boko Haram, Aqmi etc.

Dagen for attentatet, den 2. marts, var der fastsat et møde for G5 Sahel i bygningen for forsvarskommandoen. Mødelokalet blev ændret - det tiltænkte lokale blev ødelagt under angrebet.

 

Attentat i Ouagadougou 02. marts 2018

En hurtig og dejlig besked på telefonen fra Léocadie i Ouagadougou: familien og jeg selv har det godt. Men her er trist. Antallet af døde er nu på 30 i alt. Mere nyt senere.

 

Eksplosion / attentat i Ouagadougou fredag den 02. marts 2018

I dag kl. 14 hørte jeg i nyhederne om et angreb i ambassade-kvarteret i hovedstaden Ouagadougou. Et par timer senere er angrebet overstået og fire personer 'neutraliseret', som der blev sagt.

Léocadie er i Ouagadougou lige nu. Jeg skriver mere, når hun svarer på min mail. 

 

Attentat mod restaurant i hovedstaden Ouagadougou 13. august 2017

Burkina Faso er igen ramt af et attentat.

Fremgangsmåden er den samme som for halvandet år siden, 15. januar 2016, hvor et hotel, en restaurant og en café blev angrebet.

Søndag aften 13. august kl. 21 blev en kendt café-restaurant Aziz Istanbul på avenue Kwame-Nkrumah, mødested især for udlændinge, angrebet af personer på motorcykler. Der tales også om en stationcar. Der kommer ikke mange informationer fra regeringens talsmand nu mandag morgen.

Skududvekslingen mellem angriberne og ordensmagten varede ved til 4-tiden.

En forløbig oversigt nævner 18 døde og 7 sårede. 

Ingen har taget ansvar for angrebet (mandag 14. august).

Som ved sidste attentat har vi været i kontakt med Léocadies familie og med vores medarbejdere, der alle har det godt. Men bekymringen er stor. Det spæde demokrati i Burkina Faso lader til at være skydeskive for djihadisterne fra nabolandet Mali.

 

Afværget statskup 8. oktober 2016

Først den 21. oktober blev befolkningen i Burkina Faso informeret om et statskup, der var planlagt til at finde sted den 8. oktober ved midnat. Bag kupforsøget stod ca. 30 medlemmer fra den tidligere præsident Blaise Compaorés garde.

En bil med fire personer blev undersøgt ved en rutinemæssig kontrol. Da de forsøgte at afvæbne gendarmerne, blev to af dem dræbt og en gendarm såret.

Planen bag kuppet gik ud på at angribe gendarmeriets kaserne, befri fangerne fra militærfængslet, angribe præsidentpaladset og tage magten.

I militærfængslet sidder general Diendéré, der stod bag kupforsøget i september 2015, såmænd også bag kuppet i 1987, der fik Blaise Compaoré til magten.

Mange af medlemmerne fra Compaoré tidligere garde er flygtet til nabolandet Elfenbenskysten, hvor også Compaoré opholder sig.

Det er ikke første gang, Diendérés mænd går til angreb. Den 22. januar 2016 var målet et våbendepot. Et forsøg, der også blev afværget.

I øjeblikket forberedes retssagen angående forsøg på statskup. Den skal efter planen finde sted inden årets udgang.

 

Overvejelser efter attentatet

Léocadie skriver: Djihadisterne angriber demokratiske lande, og med hensyn til Burkina Faso hævner de sig. Burkina Faso er aktiv i bekæmpelsen af de ekstreme, islamiske grupperinger. Nu er Blaise (Compaoré, tidl. præsident) og Diendéré (generalen bag kupforsøget i september 2015) der ikke længere til at sikre djihadisterne, at de uhindret kan agere i Burkina Faso.... (f.eks. med gidseltagning og anden handel).

 

16. januar 2016 kl. 21:

Antallet af døde er nu opgjort til 29. Ifølge Léocadie er det endnu ikke slut: 'elleve djihadister er stadig eftersøgt. De finkæmmer alle hoteller, men der tales ikke meget om det'.

 

16. januar 2016: djihadister angriber hotel i Ouagadougou

I går aftes, den 15. januar, mødtes jeg med Léocadie i Toulouse. Med stor glæde gennemgik vi de forskellige projekter i landsbyen Ouissiga og sluttede af med at tale om den politiske ro, der har bredt sig i landet efter det mislykkede kupforsøg og de efterfølgende valg. Optimismen var stor, selv hos den meget forsigtige Léocadie.

I morges blev jeg vækket af en sms fra Léocadie:

Hej Lena, djihadister har angrebet et hotel på den store avenue, hvor dit hotel ligger, og en restaurant lige overfor. Der er mindst 30 døde.

Senere, i dag lørdag den 16. januar kl. 12, tales om 23 døde og mange sårede. Angrebet på hotel Splendid og caféen overfor, Cappuccino, er afsluttet, men fortsætter på nabohotellet Yibi.

Aqim (al-Qaeda i det islamske Maghreb) har taget ansvaret for angrebet.

En stor udfordring for Burkina Fasos nye præsident Roch Kaboré.

 

30. november 2015: veloverstået præsidentvalg

Hvis ingen af de opstillede kandidater opnår 50% af de afgivne stemmer, skal de to kandidater med flest stemmer gå videre til næste runde.

En enkelt runde var nok: Roch Marc Christian Kaboré blev en sikker vinder med 58,31%. Den næste kandidat var Zéphirin Diabré med 29,88%. 

Michel Kafando, nu tidligere overgangspræsident, udtaler: Det er en sejr for overgangs-processen, for Burkina Faso, for Afrika og for hele verden.

Kafando opfordrede inden valget især de unge til at stemme, for Afrika og hele verden afventer resultatet for at kunne tage Burkina Faso - de værdige menneskers land - som eksempel.

Léocadie skrev til mig: Jeg fik tårer i øjnene i morges, da jeg så taberen af valget gå hen til vinderen for at ønske ham til lykke med sejren, og sammen gik de hen for at tale med pressen. Det er sjældent at se! Det var rørende og samtidig en stor tilfredsstillelse at se resultatet af den lange vej, vi har tilbagelagt.

For en gangs skyld er jeg stolt af mit land, stolt af lederne af overgangsregeringen og stolt af hæren (dog ikke af chefen for generalstaben, der under statskuppet kørte dobbeltspil). Uanset hvem der vinder valget til nationalforsamlingen, er jeg glad, for vi har vundet over undertrykkerne.

 

29. november 2015: frie valg i Burkina Faso

I dag er en stor dag i Burkina Fasos historie: landets indbyggere skal stemme ved et frit valg. Der skal både vælges præsident og landets lovgivende forsamling.

 

Statskup september 2015

Onsdag den 23. september bliver Michel Kafando genindsat som præsident. Overgangsregeringen er tilbage som landets legitime regering. General Diendéré har overgivet sig.

Den demokratiske proces kan fortsætte.

Léocadie skriver: Det arbejde, hæren har udført, er aldrig set før, hverken i Burkina Faso eller andetsteds i Afrika. Mandag aften (21. september) ankom alle landets styrker til Ouagadougou og stillede kupmagerne over for et ultimatum: de skulle aflevere deres våben og overgive sig. Mange overgav sig, mens andre flygtede i civilt tøj. Og der var hverken døde eller sårede! 

Diendéré har bedt befolkningen om tilgivelse, men det er utilgiveligt. Alt for mange er blevet dræbt eller såret. 

Igennem en uge, fra 17. til 23. september, har indbyggerne trodset kupmagerne: alt var lukket, kun hospitaler fungerede. I de enkelte kvarterer blev der bygget barrikader for at forhindre Diendérés dødspatrulje i at komme frem. Nu er det slut. Bare ikke for Diendéré!

 

16. september 2015 

Under et regeringsmøde 16. september 2015 blev landets præsident for overgangsregeringen, Michel Kafando, og flere ministre tilbageholdt af en gruppe soldater fra præsidentens garde.

Overgangsregeringen er sat ud af spil, og landets leder hedder nu general Gilbert Diendéré.

General Gilbert Diendéré er en gammel kending. Han var med ved statskuppet tilbage i 1987, der fik Blaise Compaoré til magten. Indtil oktober 2014, hvor præsident Blaise Compaoré blev nødt til at flygte fra landet, var general Gilbert Diendéré præsidentens højre hånd. Som leder af præsidentens garde (RSP - régiment de sécurité présidentiel), en gruppe på 1.300 toptrænede soldater, var han en magtfuld mand. I modsætning til hæren er præsidentgarden veludstyret og fritaget for økonomiske nedskæringer.

Michel Kafando skulle lede landet frem til et frit præsidentvalg i oktober 2015. Siden han for et år siden blev udnævnt til at lede overgangsregeringen, har han nået meget, især inden for korruption, der har præget landet i de 27 år under Blaise Compaoré. Der er blevet afsagt dom i flere tilfælde af korruption, desuden har Michel Kafando genåbnet flere uløste sager som f.eks. mordet på præsident Thomas Sankara i 1987, hvori såvel den tidligere præsident Blaise Compaoré som general Gilbert Diendéré er indblandet.

Under min rejse til Burkina Faso i juli 2015 blev der talt meget om det forestående præsidentvalg. Der blev udtrykt håb om, at landet endelig kunne få en retfærdigt valgt præsident og regering og hermed bedre tider for befolkningen, der har lidt afsavn i mange år. Men der blev også udtrykt ængstelse og usikkerhed - ville den afsatte præsident forsøge at få magten igen? I den forbindelse blev Diendérés navn nævnt. Nu er han tilbage.

Hertil sagde Léocadie: 'Det bliver ikke let for Diendéré at tage magten. Da han i 1987 hjalp Blaise Compaoré til magten ved et statskup, bestod befolkningen af analfabeter. I dag er Burkina Fasos befolkning uddannet og velinformeret.'

En lille uge efter statskuppet er situationen uklar. Mæglingsforsøget fra Cédéao (Det Økonomiske Fællesskab af Vestafrikanske Stater) har mødt stor modstand fra befolkningen, da det blandt andet omfatter amnesti for kupmageren Diendéré og stort set støtter hans ønsker. Kun genindsættelsen af Michel Kafando, overgangsregeringens præsident, ligner et mæglingsforsøg.

 

30. oktober 2014 - Præsident Blaise Compaoré afsættes

I juli 2014 mødte jeg i Ouagadougou en journalist, der sagde til mig: 'Hvis præsident Blaise Compaoré i oktober 2014 bekendtgør, at han vil stille op til præsidentvalg i 2015, så eksploderer landet'. 

Journalisten fik ret: torsdag den 30. oktober kom eksplosionen.

Léocadie er i kontakt med familie og kolleger i Burkina Faso og sendte mig denne mail 1. november:

'Ja, Lena, journalistens forudsigelser holdt stik, og gaden vandt over Blaise. Det hele gik meget hurtigere end forudset. Præsidenten tog til Yamoussokro i sin kones hjemland Elfenbenskysten via Ghana, tilsyneladende eskorteret af kampvogne. Han har undervurderet den fortvivlelse og den vrede, som ungdommen og størstedelen af befolkningen føler. Han har også glemt en del af landets historie, for i 1966 måtte den første præsident efter uafhængigheden give afkald på magten efter pres fra gaden. Han har desuden glemt 2011, hvor hele landet, herunder hans egen garde, gjorde oprør mod ham - det var i en ambulance, han blev fragtet ud af præsidentpalæet og bragt i sikkerhed i et kvartér i Ouagadougou.

I går var hæren stadig delt med hensyn til, hvem der 'leder' landet. Vi håber, at der bliver indgået et kompromis for at undgå blodbad og kaos. Vi håber også, at hæren ikke holder magten længe, og at valget vil finde sted i november 2015.

Der er tale om store ødelæggelser og om 30 døde. Vi håber, at  roen vender tilbage, og at normale forhold snart indtræder. I øjeblikket er der lukkede grænser og udgangsforbud fra kl. 19. Den sidste uge har alle fly været indstillet'.

Sidste nyt søndag den 2. november 2014: hærens 2 fraktioner er kommet til enighed om at lade den 49-årige oberstløjtnant Isaac Zida lede landet frem til valget. Hermed er general Traoré sat ud af spillet, selv om han var den første til at erklære sig som landets leder. Da Zida hører til præsidentens effektive og frygtede garde, nyder han ikke tillid blandt befolkningen, der i stedet foretrækker den tidligere forsvarsminister Lougué, der for 10 år siden blev afskediget af Blaise Compaoré.

I dag, søndag den 2. november, er der indkaldt til stor demonstration i hovedstaden med det formål at sikre overgangen til demokrati.

Mail fra Léocadie tirsdag den 4. november 2014: 'Under demonstrationen i søndags var der et dødsfald foran den ødelagte fjernsynsstation. Det internationale pres stiger, og den Afrikanske Union har givet kupmageren to uger til at overgive magten til civile, i modsat fald risikeres sanktioner. Vi får se!'

Udviklingsminister Mogens Jensen udtaler, at den danske støtte til Burkina Faso fortsætter uændret. Den oplysning gav jeg videre til Léocadie, der sender en mail den 6. november 2014:

'Jeg er bange for, at hæren ganske enkelt er ved at stjæle de unges revolution. Det sker i ledtog med visse lande og endda i ledtog med såkaldte oppositionspolitikere, der i forvejen havde forladt den synkende skude. Hæren har ikke tænkt sig at videregive magten hurtigt, og det er vigtigt at huske, at no. 1 og leder af præsidentens garde (den mest trofaste over for Blaise) ikke har forladt landet - han står bag det hele. Frankrig har sørget for at bringe Blaise i sikkerhed i Elfenbenskysten. At Frankrig taler med to tunger er ikke overraskende, men Danmarks holdning overrasker! Jeg fortsætter med at følge udviklingen og håber inderligt, at de unge ikke har ofret livet for ingenting!'

Da jeg vil vide mere om, hvem denne Zida er, skriver Léocadie den 8. november:

'Zida, det er Blaise uden Blaise! General Diendéré, leder af præsidentens garde, kunne ikke selv lede overdragelsen af magten og gav så den opgave videre til sin næstkommanderende. Zida står som garant for det, som Blaise har opnået, og vil desuden passe godt på de uhyrligt store rigdomme, Blaise har kunnet samle gennem de 27 år ved magten. Zida vil måske forberede sig på at forlade hæren inden for 6 måneder for at kunne stille op til præsidentvalget i november 2015. Det er i øvrigt samme tidspunkt, han har lovet at give magten fra sig... Jeg håber ikke, at det kommer til at gå sådan, men det er det mest sandsynlige, eftersom oppositionen har accepteret det! I dag er der stadig ingen regering, så funktionærerne er bange for ikke at få udbetalt løn sidst på måneden. Vi må håbe, at sanktionerne fra den Afrikanske Union kan få Zida til at bøje sig!'

Den 21. november, 3 uger efter præsidentens fald, overdrager Zida magten til den 72-årige diplomat Michel Kafando. Som leder af overgangsregeringen skal Michel Kafando føre landet frem til præsidentvalget i november 2015. Zida er dog ikke ude af billedet, for Kafando har udnævnt ham til statsminister for overgangsregeringen. Herom skriver Léocadie:

'Det kan vise sig at være en klog beslutning at lade Zida få posten som statsminister, for det beroliger militæret og forhindrer en direkte konfrontation. Til gengæld frygter man, at Zida smider uniformen og stiller op som præsidentkandidat næste år.

Harmen er stor blandt befolkningen: i første omgang pga. Blaises forsøg på at bestikke flere deputerede til at stemme for den lov, der skulle give ham mulighed for at stille op som kandidat igen, men dernæst kom det frem, at store lagre af fødevarer, for størstedelen donationer fra gavmilde lande, ikke var blevet uddelt under sidste sultperiode, men istedet opbevaret med henblik på videresalg på et tidspunkt, hvor priserne er høje.

I sin tale i dag sagde Kafando, at forbrydelserne begået under Blaises 27 år ved magten vil blive straffet, herunder mordet på præsident Thomas Sankara, der blev dræbt under det kup, der fik Blaise Compaoré til magten i 1987.

I øjeblikket opholder Blaise sig i Marokko. Trods Blaises gode forhold til Elfenbenskystens præsident Ouattara kunne han ikke blive der.'